måndag 8 februari 2010

Äkta kopia


Idag fick jag en försändelse på posten. Det var ett par solglasögon av märket Ray-Ban, som jag hade vunnit på Tradera. Utropspriset där var 160 kr och jag hade lite tur och fick dem för 165 kr (215 kr med frakt). Samma person säljer regelbundet liknande solglasögon där och för det mesta går priserna betydligt högre än så. Redan utropspriset fick mig att misstänka att det sannolikt handlade om kinesiska kopior. Äkta Ray-Ban kostar ungefär tio gånger detta utropspris i en butik.
Säljaren var en tjej i Tyskland, som i sin tur beställde varorna från Malaysia, och för att vara på den säkra sidan valde jag att betala med Payson-garanti, så jag skulle kunna skicka tillbaka glasögonen och spärra min betalning om de inte höll för min granskning. Till min förvåning såg de verkligen ut att vara äkta Ray-Ban-solglasögon. Jag synade dem noga och jämförde med ett högupplöst foto på Ray-Bans officiella hemsida. Det fanns inga synliga skillnader. Det medföljande fodralet såg även det ut att vara genuint. I detta låg en putsduk med Ray-Bans logotyp, samt en liten folder med information. Allting gav ett intryck av att vara ”äkta vara”. Men inte kan man väl få ett par Ra-Bans för 215 kr?!

Jag fortsatte mitt detektivarbete och granskade slutligen en liten plastknapp, som var fäst i ett snöre i glasögonen. Den såg också äkta ut, med Ray-Bans logotyp och allting. Under loggan fanns dock en pytteliten text, som nästan inte var möjlig att se utan förstoringsglas. När jag lyckades läsa den så insåg jag att det sannolikt rör sig om en kopia, trots allt. Det stod nämligen:
”GENJINE SIHCE 1937”. Uppenbarligen är alltså den lilla plastknappen designad av en kines som inte tillfullo behärskar vårt alfabet. På den lilla foldern (som jag gissar är kopierad från en äkta Ray-Ban-folder) står det nämligen ”GENUINE SINCE 1937”. Han/hon har alltså kopierat den texten slarvigt, vilket är förståeligt med tanke på att våra bokstäver är lika obegripliga för de flesta kineser som deras tecken är för oss.

Min slutsats blir sålunda att det sannolikt är en kopia som jag har köpt, fast en mycket högkvalitativ kopia. Det får mig att minnas ett resereportage i TV från Thailand, där reportern visade en marknad där de sålde kopior av Lacoste-tröjor. Dels var det dåliga kopior, som knappast lurar någon, och dels var det närmast perfekta kopior. De sistnämnda annonserades ut som ”Genuine Lacoste Copy”, medan de enklare bara kallades ”Lacoste Copy”. Mina solglasögon verkar vara just en äkta kopia.

© Per Arne Edvardsson, 2010

4 kommentarer:

Siverth sa...

Billigt kan vara bra men original är ju bäst

Lapsang sa...

Jag var i Kina 1993 och redan då sålde de piratkopior av Ray-Bans där. Det var dock så taffliga kopior att det inte fanns någon risk att någon skulle betrakta dem som äkta. Dessa är dock såpass välgjorda att de i princip är identiska med originalet. Sedan vet man ju inte om de är lika hållbara och skyddar lika bra mot UV-strålning.

Unknown sa...

tjena, köpte ray bans jag med. På tradera. Mina är äkta, det kan man kolla upp. Genom att kolla under glasögonens ena både mellan linserna(jag har aviators). Det ska stå "B&L" där. Då är dina glasögon helt äkta, eftersom b&l är de som gör själva kvalitets-glaset till ray bans.
så om du hittar de, så är de äkta.
fick med en sån knapp jag med, med "genjine sihce 1937. Tror de kan vara för att de är köpta i typ holland.

Jag har haft ray ban aviators innan, och mina ser 100% äkta ut som de jag köpte i affär.

Lapsang sa...

Jag har synat mina solglasögon och det står, med nästan oläsbar text, "B&L Ray Ban Italy" på bågen mellan glasen. Betyder det alltså att det är äkta vara? Jag är fortfarande misstänksam p.g.a. priset. De är visserligen importerade från Malaysia, av någon tjej i Tyskland, men kan det verkligen vara rimligt att ett par äkta RayBans kostar under 200 kr i Malaysia...?