tisdag 13 januari 2009

Reclaim the...

Jag vill börja med att varna eventuella känsliga läsare för att det i denna text förekommer ett par runda ord. Ni som är känsliga eller pryda bör alltså genast klicka bort denna sida och surfa iväg till någon mer anständig plats på nätet. Ni andra får stanna kvar och läsa vidare.
Jag tänkte prata lite om ett speciellt ord, som vissa uppfattar som stötande trots att det betyder ”fuktig ängsmark”. Jag syftar på ordet fitta.

Jag blir alltid lika upprörd när ordet fitta används som skällsord.
För mig är fitta det vackraste ord som finns i svenska språket.
Vi har ju alla kommit till världen genom en fitta, så hur skulle fitta kunna vara ett fult ord?

Jag har lite svårare för ordet kuk, men det beror nog bara på att jag själv är född med en kuk och därför har svårt att hålla en distans till ordet.

Kuk och fitta är de riktiga ursprungliga namnen på våra älskade könsorgan. På 1600-talet förekom dessa ord i seriösa icke-pornografiska kärleksdikter. Det var först under det pryda 1800-talet som de ersattes med de latinska benämningarna penis och vagina, eller omskrivningar som manslem eller slida. Vi får förresten inte glömma det där ordet som alla fina flickor fick lära sig att bruka förr: framstjärt.

Bojkotta gulliga nya ord som snippa. Det ordet är dessutom tveksamt ur ett feministiskt perspektiv, eftersom det rent språkligt är en kvinnlig form av ordet snopp.

Nej, låt fittan heta FITTA...!
Reclaim the fitta!


© Per Arne Edvardsson, 2009

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har aldrig förstått mig på ordet "framstjärt".. för mig veterligen har vi inte stjärten fram. Men fint folk är ju en klass för sig som inte vill frottera sig med den verklighet de flesta av oss lever i.. Vilken chock för dessa barn när de en dag hamnar i verkligheten..

Nej, låt det heta vad det egentligen heter.. Kuk och fitta. Bra inlägg, Per Arne!

.. sa...

Framstjärt är inget ord jag stött på i verkliga livet.. är inte det ett skämt?
Men snipa kan jag prata mig varm för! Fitta och kuk, det är självklara ord, men kanske inget man använder när man pratar med små barn. I den världen finns ju snopp sedan länge men vad säger man om flickans? Tror det var språknämden eller nått liknande som utlyste en tävling och då kom ordet snipa fram som ett förslag. Dels för de andra grejerna som heter snipa, båten och såskannan, båda påminner om vulvans form och dels för att det allittererar fint till snopp. Hur det sedan kom sig att snippa blev antaget (alltså med två p) det vet jag inte, då hade jag redan sagt snipa sen länge. Och folk förstår vad jag menar, även väldigt unga folk :)

Lapsang sa...

Det är ju ett välkänt problem, vad framstjärten ska heta. Jag kan nog hålla med om att jag inte skulle använda det riktiga ordet (fitta) om jag pratade med barn. Det lär faktiskt vara så att fina flickor förr fick lära sig att det hette "framstjärt". Men, det är knepigt. Hellre "snipa" än "snippa". "Mus" är för mig antingen en liten gnagare eller en datorpryl.