torsdag 12 mars 2009

Grattis Text-TV - 30 år!

Världen är full av lustiga sammanträffande! Jag har en tid funderat på att skriva en blogg om text-TV, så slumpade det sig så att Text-TV i SVT fyller trettio år idag.

Text-TV känns idag som en historisk kvarleva från en annan tid. Tiden före Internet, då vi inte var bortskämda med att kunna söka efter information på elektronisk väg. På den tiden tyckte man att det var fantastiskt att kunna kolla resultaten i kvällens elitseriematcher, i realtid. Numera är man ju mer bortskämd, med Internet och bredband, och tycker framförallt att text-TV går fruktansvärt långsamt. Det kan ta två minuter att vänta på att få fram sidan 377. Om datorn är påslagen så går det fortare att kolla elitserieresultaten den vägen. För en modern människa som är van vid Internet ser också text-TV fullkomligt uråldrigt ut, med sina kantiga bokstäver på svart bakgrund och frånvaron av bilder.

Text-TV har dock sina förtjänster. När jag stigit upp på morgonen, eller kommer hem efter att ha varit ute, så slår jag alltid på text-TV för att se om något har hänt i världen. Än så länge tar ju alla datorer minst tre minuter att starta, medan en TV startar på några sekunder.

Det mesta, för att inte säga ALLT, talar dock för att text-TV inte kommer att existera i så många år till, såvida inte tekniken uppdateras. Fast jag kan ha fel. Det finns ju andra exempel på arkaisk teknologi som har överlevt längre än någon kunde tro. Än så länge kan man köpa kassettband, VHS-kassetter och datadisketter. Alla tre nämnda arkaiska lagringsmedia bygger på teknologi från 1930-talet. Som jag nämnde i en tidigare blogg så finns det ju också underliga människor som föredrar vinylskivor före CD. Då talar vi om en teknologi som kan härledas till 1877 då Edison uppfann fonografen!

© Per Arne Edvardsson, 2009

Inga kommentarer: