torsdag 26 februari 2009

Hemliga kungligheter


I dagarna har det ju talats en hel del om Kronprinsessan Victorias förlovning med Daniel Westling och om hur stackars Daniel har tvingats vara ”hemlig” i sju år. Jag skulle tro att Kronprinsessans fars faster, Prinsessan Lilian, ler åt detta. Hon var nämligen själv hemlig i hela trettiotre år! Kärlekshistorien mellan Mrs Lilian Craig och Prins Bertil av Sverige skulle bli en fantastisk film. Underligt att inte Hollywood har hört av sig än, men det kommer kanske efter att Prinsessan Lilian har lämnat oss. För er som inte känner till storyn så bra så kommer den här, i en kortversion:

Året är 1943 och Europa befinner sig i krig. Det krig som vi idag benämner Andra världskriget. Den 31-årige svenske playboyprinsen Bertil är en av Europas mest eftertraktade ungkarlar. Han är snygg, charmerande, intelligent och har före kriget roat sig med att vara racerförare (under alias, för att dölja hobbyn för sin far). Han befinner sig i London och blir inbjuden till ett cocktailparty, där han träffar frånskilda skönheten Mrs Lilian Craig. De unga tu blir så småningom ett par och Prinsen tar med sin nya flickvän till Stockholm, där hon presenteras för Prins Bertils far, Kronprins Gustav Adolf. Han finner henne charmerande, men påtalar att ett äktenskap är uteslutet, eftersom hon dels inte är av kunglig börd och dels är frånskild. Prins Bertil står sålunda inför alternativet att göra som sina två bröder Sigvard och Karl Johan (samt sin kusin Lennart) och gifta sig med sitt hjärtas dam, vilket skulle innebära att han mister sin prinstitel och blir förskjuten av familjen. Eller så kan han göra som hans far föreslår: leva som gift med Lilian, men aldrig visa sig tillsammans med henne offentligt och absolut inte avla några barn med henne. Prins Bertil väljer att låta lojaliteten med Kungahuset och familjen komma i första rummet och därmed får Lilian leva som hemlig sambo till prinsen i mer än tre decennier. Kanske han väljer detta alternativ för att vinna tid, men när hans äldste bror Prins Gustav Adolf förolyckas i en flygolycka 1947 ställs saker och ting på sin spets.

Året är alltså 1947. På tronen har vi en kung vid namn Gustav V, som är 89 år. Kronprins Gustav Adolf är 65 år och den som står närmast efter honom i successionsordningen är plötsligt ”lillprinsen” Carl Gustaf, som är endast nio månader gammal. Man behöver inte vara någon matematiker för att inse att risken är uppenbar att blivande Gustav VI Adolf kan komma att hinna avlida innan Carl Gustaf har hunnit bli myndig. Vid denna tid är myndighetsåldern för vanliga svenska medborgare 21 år, men statschefen blir inte myndig förrän vid 25 års ålder. Det är här som Prins Bertil får en viktig roll. Eftersom han är den ende förutom ”lillprinsen” som har en laglig rätt till tronen så får han leva resten av sitt liv som ”reservkung”. Om hans far hinner avlida innan Carl Gustaf uppnått myndighetsåldern så får alltså Prins Bertil inta tronen. Därmed är det definitivt omöjligt för Prins Bertil att gifta sig med Lilian och mista sin prinstitel. Det skulle innebära dödsstöten för monarkin i Sverige.

Nu i efterhand vet vi ju att Prins Bertils offer var förgäves, eftersom Gustav VI Adolf var klok nog att leva tills Kronprins Carl Gustaf var tillräckligt gammal för att kunna efterträda honom som kung. När så skedde lär den unge kungen ha sagt till sin farbror Bertil att han gav sin tillåtelse till ett giftermål, men då kände både Prins Bertil och Lilian att de hade det bra som det var. Det var först efter att Kung Carl Gustaf gift sig med Silvia 1976 som Prins Bertil och Lilian gjorde slag i saken och äntligen blev den nu drygt sextioåriga Lilian officiell och fick kalla sig ”Prinsessan Lilian”.

Det som man idag finner mest fantastiskt med historien är att den tidens svenska tidningar inte skrev ett ord om Prins Bertils hemliga sambo. Prinsen själv berättade på äldre dagar om hur han, efter att storyn läckt, kallade samman till en hemlig presskonferens där han vädjade till den svenska journalistkåren att inte skriva om Lilian. Eftersom Prins Bertil var den överlägset mest populäre medlemmen av kungafamiljen valde man att följa hans önskan.Idag hade det naturligtvis inte gått. Daniel Westling har visserligen inte fått visa sig offentligt ihop med Kronprinsessan förrän nu, men alla svenskar som har någorlunda koll har känt till hans namn i sju år. Kanske det inte var bättre förr, men medieklimatet var vänligare och det gick att vara hemlig i trettiotre år.

© Per Arne Edvardsson, 2009

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dessa offentliga hemligheter är det en viss charm med. Trots att det inte skrev så mycket om Mrs Craig på sin tid som hemlig sambo, så var det ändå en allmän vetskap på något vis.

Samma med Daniel Westling nu. Vi har alla kunnat se bilder på de unga tu genom åren och det har blivit en sorts officiell "hemlighet" att de varit ett par... dock ej offentliggjord enligt laga ordning.

Det skulle förvånat mig om vår Kung skulle kunnat neka sin dotter denne man av folket då Kungen själv valt en kvinna av folket. Dög frk Sommerlath på sin tid, duger hr Westling i vår tid. Frk Siliva hade dessutom mycket kortare tid på sig att anpassas och skolas in i den hårda värd än hr Daniel haft.. och hon är fortfarande stel och obekväm i sin roll. Daniel Westling kommer att klara detta galant.. kanske allt "hemlighetsmakeri" att tacka för.. :)

Lapsang sa...

Jag tror att de talade sanning i förlovningsintervjun, när de sa att det var deras eget val att vänta så Daniel fick skolas in. Men det blir ju bättre rubriker av att kungen förbjuder Victoria att gifta sig med Daniel.

casper sa...

Det är väl TUR att inte Hollywood hört av sig angående Mrs Craig och Bertil. Det är knappast något kungahus som har en "prinsessa" vars far var gruvarbetare men som döpts om till affärsman och det faktum att Lilian var gift med den skottske skådespelaren Ivan Craig sedan 1940 då hon 1943 träffade Bertil på en nattklubb,f.ö samma nattklubb som Annabella Broström en gång arbetade på och skandaliserades för i svensk press.
När Lilian 1946-47 ? anställdes som husfru på Villa Solbacken efter att ha levt med Bertil I london var hon fortfarande gift, ett faktum som skulle väckt uppmärksamht idag om t.ex Carl Philip skulle leva med en gift kvinna. Lilians engelska humor med sexanknytningar passar inte heller in ett kungahus och chockat många middagsgäster, och vem minns inte på 80-talet när Bertil och Lilians f.d hushållerska Aina Nellberg berättade sanningen bakom den "spröda" Lilian som chef.....Nej det är verkligen tur att inte Lilians bakgrund, romanser och "humor" kommit Hollywood tillkänna.

Casper