tisdag 28 oktober 2008

Vad Sherlock Holmes aldrig sade

Vår värld är full av seglivade myter. Jag brukar roa mig med att då och då avliva några av dem. Här kommer några exempel plus avlivningar:

1. Det kinesiska tecknet för ”kris” är detsamma som tecknet för ”möjlighet”.
Denna ”sanning” upprepas ständigt av överbetalda föreläsare, men är inget annat än en myt. Hur myten har uppstått är svårt att säga, men visst skulle det vara underbart om vi kunde se en möjlighet i varje kris?

2. Den danske kungen Kristian II, som regerade Sverige 1520-21 kallas i Sverige ”Kristian Tyrann” och i Danmark ”Kristian Den gode”.
Hans svenska öknamn stämmer, men han kallas inte ”Den gode” i Danmark. Jag kan tillägga att han förövrigt inte var mer tyrann än sin svenske besegrare Gustav Vasa. Båda var lika goda kålsupare, med hundratals liv på sina samveten. Men de var inte ett dugg mer grymma än andra europeiska kungar på 1500-talet. Det ingick i kungens roll att hugga huvudet av folk som kom i vägen.

3. Sherlock Holmes mest berömda replik är: ”Elementary, my dear Watson!”
Detta är om inte en myt så åtminstone en sanning med modifikation. Sir Arthur Conan Doyle använder inte denna berömda replik i en enda av sina noveller eller romaner om Sherlock Holmes, men den upprepas desto mer frekvent i hundratals filmer om detektiven i fråga.Varifrån kommer då denna replik? Jo; den förekom första gången i den första auktoriserade dramatiseringen av Sherlock Holmes, vilken författades av den amerikanske skådespelaren och dramatikern William Gillette och hade premiär i New York 1899. Denna pjäs som hette just Sherlock Holmes blev en formidabel framgång, med William Gillette själv i huvudrollen, och han turnerade sedan med den även i Europa. Som en liten parentes (för alla som gillar värdelöst vetande) måste jag nämna att när den sattes upp i England så höll Gillette auditions för olika småroller i pjäsen. Till en liten roll, en ung pojke, valde han ut en elvaårig yngling vid namn Charles Chaplin.

Jag återkommer i framtiden med fler mytavlivningar.

Veckans allmänbildningsfråga:
Vad heter de två skådespelarna på fotot?
Dessa herrar spelade Holmes och Dr Watson, på film, fler gånger än någon annan.

© Per Arne Edvardsson, 2008

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men, visst har man en möjlighet att ta livet av sig vid varje kris? ;-)

Du glömde filmen Casablanca och "Play it again, Sam", eller?
/Victoria med fimpad Silverpenna..

Lapsang sa...

"- Play it Sam, play "As time goes by"!
- I Can't remember it, Miss Ilse, I'm a bit rusty on it...
- I'll hum it for you!"

Anonym sa...

Det kan inte vara Jeremy Brett, men det liknar :)

Lapsang sa...

Det är naturligtvis Basil Rathbone och Nigel Bruce, som spelade Holmes och Watson i tolv filmer 1939-46, samt även spelade rollerna i ett antal radiopjäser.

Anonym sa...

Åhå...det namnet har jag hört förut, Basil Rathbone.