Grytan på bilden kanske inte ser så fräsch ut, men det är meningen att den ska se ut som den gör. Det är nämligen min popcorngryta. Många idag köper ju sådana popcorn som ligger i en liten påse som man lägger i mikron. De är dock inte alls i min smak, för de är alldeles för salta och de smakar heller inte bra. Popcorn ska göras i en väl ingrodd kastrull som endast används till ändamålet. Den ska alltså inte diskas mellan varje gång, utan endast sköljas ur eller torkas ur. Jag har haft min popcorngrytra i elva år, men det finns personer som är värre än jag. Nyligen pratade jag med någon som hade haft sin popcorngryta i tjugofem år.
Jag rekommenderar alla er som kör med mikropopcorn att försöka lära er att poppa i en gryta, för det blir mycket godare och det är inte svårt. Dessutom blir det väldigt mycket billigare. Jag räknade ut för några år sedan att mikropopcorn var ca 700% dyrare än vanliga! Denna uträkning var baserad på det faktum att förpackningarna kostade ungefär lika mycket och mikropopcornen blir endast en skål, medan vanliga popcorn blir 7-8 skålar till samma pris.
Hur gör man då goda popcorn? Man häller olja på botten av en kastrull. Obs: använd inte olivolja eller annan olja med mycket smak. Jag brukar använda rapsolja. När oljan blivit het, vilket man känner genom att hålla handen ovanför, tillsätter man de opoppade popcornen. Sedan är det viktigt att genast lägga ett lock på kastrullen samt sänka värmen till 2:an eller 1:an (det kan variera mellan olika spisar). Om allt är som det ska så hör man snart att poppningen sätter igång. När den har avstannat så skakar man försiktigt på kastrullen, så eventuella opoppade popcorn blir poppade. Sedan är det klart. En grundregel är att man ska använda lite mer olja än man tror och färre popcorn än man tror. Tänk på att ett popcorn sväller till sin fyrdubbla storlek i poppat skick.
© Per Arne Edvardsson, 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar