måndag 25 januari 2010

Direktsänd firmafest


Vid den här tiden på året avlöser de TV-sända firmafesterna varandra. Nyligen var det Idrottsgalan och ikväll var det Filmgalan. Hur underhållande är det egentligen att titta på någon annans firmafest i direktsändning? Inte särskilt, måste jag tillstå. Det roliga med Idrottsgalan är framförallt att få se idrottsstjärnorna festklädda. När det gäller de manliga så är inte skillnaden så stor, men de kvinnliga stjärnorna har man ofta svårt att känna igen. Inte minst de tjejer som ägnar sig åt skidsport. Man är van vid att se dem i toppluva, röda i ansiktet med håret i en tofs, och med fruset snor på hakan. När man tar av dem skidoverallen, klär på dem en festklänning, sminkar dem och låter en frisör ta itu med kalufsen så kan man verkligen tala om en total metamorfos. I allmänhet ser de dock inte helt bekväma ut i en dylik stass och man märker av deras brist på rutin när det gäller att gå i högklackade skor. Men, nu kom jag från ämnet.

Jag ställde frågan om det kan vara kul att titta på andras firmafest. Det känns nästan som Nobelfesten, där man sitter och tittar på en massa finklädda människor som äter konstig mat. En sak som jag har funderat mycket över är varför de numera alltid måste ha en putslustig ståuppkomiker som konferencier. Johan Glans var väl okej ikväll, men hela upplägget känns krystat. Varför kan de inte ha en gammaldags programledare i stil med Lennart Hyland eller Lasse Holmqvist? Någon som är återhållsamt trevlig och kanske lite smårolig, utan att behöva krysta ur sig en lustighet i varje mening. Ingvar Oldsberg skulle vara ett utmärkt val, som varande den siste programledaren i den Hylandska stilen.

Hur roligt är det att skämta om Nils Petter Sundgrens ålder? Han var inte ens äldst av de närvarande i publiken där. Jag skymtade t.ex. Lennart Hellsing som är tio år äldre. Jag förstår framförallt inte varför programledaren alltid MÅSTE gå ut i publiken och göra sig lustig på de stackars kändisarnas bekostnad. De skrattar ansträngt, för att ingen ska kunna tro att de inte ”bjuder på sig själva”, men det syns på dem att de helst skulle slippa den typen av uppvaktning. Vissa år har det åtminstone förekommit någon rolig ”kupp”, men i år var bara hela tillställningen seg och avslagen.

© Per Arne Edvardsson, 2010

Inga kommentarer: