tisdag 26 augusti 2008

Internetspråk

En ful ovana bland alltför många som rör sig på nätet är den frekventa misshandel av det svenska språket som får en språkpolis som mig att drabbas av tarmvred. Observera att jag inte på något vis är ute efter er som lider av dyslexi, vilket är ett svårt handikapp som man naturligtvis inte rår för. Ni har min fulla sympati! Nej, jag riktar mig enbart till er som inte har något handikapp att skylla på när ni misshandlar det svenska språket.

För det första har vi den tilltagande oförmågan att bruka versaler (stor bokstav) i inledningen av meningar och när man skriver personnamn, namn på länder, städer o.s.v. Jag kan inte förstå hur detta fenomen har uppstått. Bruket av stor bokstav i ovan nämnda fall är ju bland det allra första man får lära sig i första klass i grundskolan. Är det möjligtvis så att det är så fruktansvärt jobbigt att trycka ner shift-tangenten i en tiondels sekund, eller är världen full av tangentbord där denna tangent har blivit uppäten av någon elak mördarsnigel...?

Nästa källa till irritation, för oss språkpoliser, är det speciella internetspråk som sprider sig värre än Digerdöden gjorde på 1300-talet.
Här följer en liten stavningskurs, eftersom vissa ord tycks vara väldigt svåra att stava rätt, för många som rör sig på det stora nätet:
"Oxå" stavas "också","Å" stavas "och","De e" stavas "det är","lr" stavas "eller","asså" stavas "alltså".

Det sista fenomen som jag känner mig tvingad att ta upp är de notoriska särskrivningarna, som bara tycks bli fler och värre. En av de unika egenskaperna hos det svenska språket är just att vi kan sätta ihop hur många ord som helst till ett sammansatt ord, vilket man inte kan göra på engelska (om man ska vara språkligt korrekt på det språket). Om man råkar ha den sällsynta perversionen att man tänder på enbenta skånska dvärgar med emaljöga så kan man alltså skriva att man är en "enbentaskånskadvärgarmedemaljögafetischist" och om man vet allt om fantommatade kondensatormikrofoner så kan man alltså kalla sig "fantommatadekondensatormikrofonersspecialist".

Jag sparar det stora ämnet anglicismer till en senare blogg, för det är ett ämne som kräver ett stort utrymme.

Inga kommentarer: