lördag 20 september 2008

Intelligent liv i rymden?

Jag såg idag en intressant dokumentär om forskare som letar efter liv i universum, utöver det eventuella liv som finns på vår planet alltså. Några forskare letar efter planeter runt andra solar, som eventuellt ligger på rätt avstånd till sin sol för att vara beboeliga, medan andra lyssnar efter radiosignaler från fjärran civilisationer. Med tanke på hur stort Universum är och hur många stjärnor det finns så är det naturligtvis osannolikt att vår planet skulle vara den enda där det förekommer någon form av liv.

En fråga som dock länge har förbryllat mig är:
Varför utgår vi alltid från att eventuella intelligenta varelser på andra planeter har kommit längre än oss i sin teknologi? Vad säger att invånarna på Planet X skulle kunna kontakta oss, när vi inte kan kontakta dem, så vitt vi vet? Om vi leker med tanken att det finns varelser som är ungefär lika intelligenta som vi och dessutom har någon form av händer eller tentakler som möjliggör det rena tillverkandet av teknisk apparatur, så är det ändå inte säkert att de har kommit såpass långt i sin tekniska utveckling att de har lyckats tillverka en radiosändare eller radiomottagare. Kanske de lever på samma tekniska nivå som vi i Europa på 1600-1700-talen. Då hade vi en fullt utbyggd samhällsstruktur, med fungerande administration och komplicerade städer där hundratusentals människor levde och verkade. Vi kunde trycka böcker sedan länge, vi skrev romaner, komponerade symfonier, målade konstverk som beundras än idag och var fantastiskt skickliga på att konstruera olika vapen för att effektivt döda våra fiender. Däremot hade vi långt kvar tills vi lärde oss att använda naturkraften elektricitet till något annat än spektakulära uppvisningar och reumatismbehandlingar, och att konstruera en radiosändare fanns inte ens i människans föreställningsvärld.

Vi glömmer lätt att vår moderna teknologi inte har fötts ur vår intelligens, utan ur flera seklers uppfinningar, där en upptäckt har lett till en annan. Utan 40-talsuppfinningen transistorn eller 60-talsuppfinningen den integrerade kretsen hade en dator fortfarande krävt ett helt rum för att få plats. Dessa uppfinningar hade i sin tur aldrig kommit till om det inte hade varit för uppfinningar som tidigare gjorts av genier som Edison, Marconi, Bell m.fl. Vi kan fortsätta ända tillbaka till 1500-talets Leonardo da Vinci. På den främmande Planet X, där de är exakt lika intelligenta som vi, kanske det aldrig fanns någon Leonardo som kunde sätta den tekniska bollen i rullning. Kanske de inte heller är intresserade av att ta kontakt med oss och andra eventuella intelligenta varelser i rymden. De kanske har det bra på sin planet och inte vill veta vad som försiggår på andra håll i Universum.

Jag känner att jag får återkomma till detta fascinerande ämne, inom en snar framtid.


© Per Arne Edvardsson, 2008

1 kommentar:

Anonym sa...

Vem vet.. de kanske är längre komna än oss i teknik och annan verksamhet.. Eller, kan det vara så att det är till andra planeter och jordar vi kommer när vi är klara på denna jord och lever vidare där?

Allt är en intressant tanke när det kommer till det vi kallar för utomjordiska.. Kanske det sitter människor på andra planeter och tror att VI är rymdvarelser :D